Pages

Thursday, March 18, 2010

Kehidupanku bersama abah...

Alhamdulillah, hari ke sehari abah makin sihat dan ceria. Walaupun begitu, jelas kelihatan tubuh abah yang susut. Semalam kuteman abah pergi urut refleksiologi kaki. Sambil teman abah, lebih baik kakiku juga diurut. Yang urut kakiku, seorang gadis buta, cekap dia mengurut...yang lucunya, yang meneman yang kerap menjerit sakit bila terkena point yang tepat. Abah relaks aje... Abah kata rasa ringan sikit. Abah ajak pergi lagi lepas 3 hari. Alhamdulillah...moga ia satu alternatif yang boleh mengurangkan kesakitan abah.

Minggu lepas, kami sekeluarga bawa abah pergi berehat sambil memancing di tempat ekuestrian di batu pahat, perlis. Suamiku menunggang kuda.. abah rehat seketika di kabin. Kubersama anak-anak memancing di anak sungai di dalam kawasan tersebut. banyak juga 'tiger fish' dalam anak sungai ni.. tiba-tiba abah datang, tanya ada lagi dak pancing ikan. Abah bawa kerusi yang boleh jadi tongkat. Kuserahkan pancing ikan pada abah. Seronok kulihat abah makin bersemangat dan ceria di samping cucu-cucunya. Hari itu, abah juara memancing..dapat 5 ekor ikan. Kami yang lain masing-masing dapat 3 ekor ikan. Mana boleh lawan juara memancing... Abah cerita, masa muda-muda, abah rajin juga memancing. Pernah pancing di sungai Pahang. Tiba-tiba dapat ikan besar...tapi ikan tu nak lepaskan diri. Abah terjun dalam sungai Pahang, bergelut dengan ikan besar tu..Akhirnya abah berjaya. Abah cakap orang yang memancing kena belajar bersabar..kalau tak bersabar tak boleh pancing.

Bimbang juga lihat perkembangan abah sekarang... salah satunya abah tak lalu makan macam dulu-dulu. Macam-macam lauk kucuba masak untuk abah... macam mana ye?. Kelmarin abah teringin makan kerang, alhamdulillah dapatla cari. Hari ni abah cakap teringin makan ketam kecil masak goreng tepung. Esok kucuba cari ...insya-Allah berjumpa.

Dah sampai waktu memasak...malam ni tok bagi perut masak lemak...moga-moga abah lalu makan.
Jumpa di lain lembaran.

No comments:

Post a Comment